OKTOBERFESTer.se

 

 

- ölen, sejdlarna, kläderna...

Historik

Oktoberfesten har sitt ursprung från år 1810, då ett kungligt bröllop hölls den 12 oktober mellan Prins Ludwig av Bayern och Therese av Sachsen- Hildburghausen. Munchens invånare var alla inbjudna till den offentliga tillställningen som innehöll hästkapplöpning på det 31 hektar stora grönområdet (Theresienwiese) mitt i staden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition, även om det innebar att under Napoleonkrigen ställdes festligheterna in år 1813.

Från 1819 övertog staden München formellt ansvaret för arrangemangen och beslöt att de skulle vara årligen återkommande. Med åren ändrades nöjesutbudet från de ursprungliga kapplöpningarna till mer nöjesfältsartade attraktioner som kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Även om Oktoberfesten numera främst förknippas med öl var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Inom några få år hade uppresandet av tillfälliga ölhallar blivit en av festens största attraktioner.

Yttre omständigheter har tvingat München att ställa in Oktoberfesten vissa år, däribland 1854 (på grund av grasserande kolera), 1866 (preussisk-österrikiska kriget), 1870 (fransk-tyska kriget), 1873 (kolera igen), 1914–18 (första världskriget), 1923–24 (den kraftiga inflationen) och 1939–45 (andra världskriget). Åren närmast efter de båda världskrigen firades festen endast i en mindre skala som så kallad Herbstfest (höstfest, höstfestival).

Sedan 1950 har festen åter kunnat hållas utan avbrott.

 

 

Oktoberfester.se

Nutid

Oktoberfesten anses vara en av världens största folkfester, där intresset för evenemanget är väldigt stort både inom landet där festen är viktigt för den bayerska kulturen men även världen över. Den officiella oktoberfesten firas med en festival som traditionsenligt startar den tredje helgen i september och slutar den första söndagen i oktober i München, med flera miljoner besökare som kommer till samma grönområde som första oktoberfesten hölls på redan 1810. I samband med öppningen av festligheterna hålls en stor invigningsparad, där bryggerier och tältägare anländer till festivalområdet. I paraden visar alla upp sig i stora utsmyckade flak och vagnar, som dras fram av hästar. Flaken är traditionellt dekorerade. Alla band som spelar på festivalen medverkar i paraden.

Under festen kan du som besökare njuta av en uppsjö av attraktioner som exempelvis åkattraktioner, spel och traditionella maträtter. Men huvudattraktionen för festligheterna är givetvis ölen, under den 16 dagar långa festivalen dricks över sex miljoner liter öl. Inträdet till festivalen är gratis, men med tanke på det stora antalet besökare är det viktigt att komma i god tid för att få en sittplats i något av de flera öltält som finns på omårdet. I dessa öltält serveras olika sorters öl från tyska bryggerier och även lokala delikatesser finns att köpa.

Det mest berömda tältet är Schottenhamel tältet, där borgmästaren i München traditionsenligt kranar det första ölfatet, vid öppningstid första dagen på festligheterna. När du hör borgmästaren utbrista "O'zapft är" (den är tappad), följs detta av 12 gevärskott i luften för att öppna oktoberfesten och därefter kommer ölen att börja flöda runt festivalen.

Oktoberfesten har spridits över hela världen, där lokala festivaler har uppstått.
I Sverige firas Oktoberfest i bl.a. Stockholm:
Oktoberfest i Stockholm
Man In The Moon i Stockholm

Idag är det även vanligt att folk arrangerar sina egna oktoberfester hemma.