OKTOBERFESTer.se
Hem | Ölen och sejdlarna | Kläderna | Musiken | Historik | Maten | Aktiviteter |
Ursprungligen så var oktoberfestölet en aningen mörkare och lite alkoholstarkare brygd. Anledningen till det var att man i Tyskland bara bryggde öl under de kalla månaderna, oktober till mars. Så när man gjorde årets sista sats i mars, så var var det viktigt att öka hållbarheten så att ölen skulle klara av hela sommaren. Därmed ökades alkoholmängden och ölet fick namnet Märzen (mars).
Idag har det dock skett en utveckling mot ett ljusare öl, som i mångt och mycket är som en svenskt starköl, om än lite sötare och lite starkare. Det är just den öltypen som idag sammankopplas med oktoberfestligheterna.
När det gäller Oktoberfest i München, så är det endast de bryggerier som finns i staden, som får vara med och medverka under de två veckor som Oktoberfest varar.
Historiskt sett så var det i Sydtyskland vanligt med fester i oktober, i och med att man ville dricka upp marsölen, innan man började brygga oktoberölen.
Att det blev just München som fick stå som modell beror till stor del på att år 1810 när Ludwig 1 skulle gifta sig med Therese av Sachsen, så bjöd han alla stadens innevånare på öl. Befolkningen uppskattade det så mycket, så att det blev en årliga tradition.
På Systembolaget kan man få tag på oktoberfestöl från 1:a september,. Ölen varar så länge som lagret räcker.
Minst lika karaktäristiskt
som ölen är nog glasen som används i oktoberfestsammanhang
– ölsejdeln. Den allra vanligaste sejdeln rymmer 1,3 liter,
men fylls bara på till enlitersstrecket, så att även
en härlig skumkrona ryms.
Om du är intresserad av att ordna din egna oktoberfest, så
går det ypperligt att köpa sejdlar, hattar och kläder m.m. direkt från Barshopen.com
Barshopens
Oktoberfest-sida